top of page

Wist jij dat je essentiële olie drinkt als je verse muntthee drinkt?

Bijgewerkt op: 12 nov. 2022


trichomen van een muntblad

Als je de takjes munt in het water doet, knappen de trichomen, waarin de essentiële olie zit. Daardoor verkleurt het water en de geur van munt komt vrij. Superlekker en ook nog eens heel gezond! Je hebt vast wel eens gemerkt dat na het drinken van verse muntthee je maag een stuk rustiger en je darmen een stuk minder opgeblazen aanvoelde. Maar wat zijn nou eigenlijk essentiële oliën en wat doen ze?Essentiële oliën beschermen de plant.

muntblad
muntblad

Essentiële oliën zijn natuurlijke, aromatische bestanddelen die te vinden zijn in de zaden, schors, stelen, wortels, bloemen en andere delen van planten. Deze aromatische bestanddelen beschermen de plant tegen allerlei invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan schimmels, bacteriën, extreme warmte of droogte of juist te veel vocht. De celkern van een plant is gelijk aan die van een mens, waardoor de etherische oliën ook voor mensen deze ondersteuning en hulp kan bieden.

Ze kunnen ons gezonde immuunsysteem, bewegingsapparaat, spijsvertering en endocriene systeem ondersteunen. Daarnaast kunnen de etherische oliën on ook ondersteunen in het gevoelsleven.scheikundige kijk op etherische oliën.

Niet alleen de geur en smaak, maar ook de kracht van een essentiële olie wordt bepaald door de verschillende bestanddelen van die olie. Dan gaat het niet alleen om het soort aromatische verbindingen dat in de olie voorkomt, maar ook om de hoeveelheid en onderlinge verhouding tussen de verschillende aromatische bestanddelen. Er zijn vele invloeden die ervoor zorgen hoe en wat de bestanddelen van de plant zijn. Waar de plant groeit bijvoorbeeld, maakt hoe krachtig de olie uiteindelijk zal zijn. Maar ook hoe de kwaliteit van de bodem is of hoe de weersomstandigheden waren en op welk moment de plant geoogst is in het groeiproces van de plant.


Duizenden jaren geschiedenis over etherische oliën.

De geur van etherische oliën kan lekker en fijn zijn, maar ook krachtig. Etherische oliën zijn door de geschiedenis heen in vele culturen gebruikt voor hun gezondheid ondersteunende eigenschappen. De oude Egyptenaren gebruikten de wierook bijvoorbeeld om hun huid jong en soepel te houden en namen tonnen wierook mee de grafkelders in vanwege de kostbaarheid van de etherische olie. Veel etherische oliën worden ook genoemd in de verhalen uit de bijbel, zoals bijvoorbeeld het verhaal van de geboorte van Jezus waar wierook en mirre (en goud) als geschenken worden gegeven door de drie koningen.Krachtige eigenschappen van de essentiële oliën.

Vele etherische oliën hebben krachtige eigenschappen. Door de unieke structuur van elke olie kunnen ze gerichte voordelen bieden en op een bepaalde manier gebruikt worden.

Zo werkt pepermuntolie bijvoorbeeld heel fijn om de maag en darmen te kalmeren of jeuk te verlichten of hoofdpijn te verminderen.Hoe worden de oliën uit de plant verkregen?

Etherische oliën worden meestal geëxtraheerd door middel van een stoomdistillatieproces bij lage temperatuur, waarbij stoom onder druk door plantaardig materiaal wordt gecirculeerd, waardoor de etherische oliën in de stoom terechtkomen. Terwijl het stoom mengsel afkoelt, worden het water en de oliën gescheiden en wordt de olie in zuivere vorm opgevangen. Om de hoogste kwaliteit olie-extract met de juiste samenstelling te garanderen, moeten de temperatuur en de druk zeer nauwlettend worden gecontroleerd. Te weinig warmte en druk zal de waardevolle olie niet vrijgeven; te veel kan de samenstelling van een extract breken en de werking ervan veranderen. Net zo belangrijk is de zorgvuldige selectie van welke plantensoort, welke plantendelen en welke oogstmethodes de zuiverste en krachtigste etherische oliën opleveren.100% zuivere essentiële olien.

Om er zeker van te zijn dat de etherische olie 100% puur is, gebruiken ze bij dōTERRA etherische olie met het CPTG-keurmerk van dōTERRA. Deze etherische olie is gegarandeerd puur en bevat de juiste bestanddelen in een optimale hoeveelheid en verhouding om je gezondheid effectief te kunnen ondersteunen. Deze olie is zo zuiver, dat hij – tenzij de plant of olie van nature niet giftig is – zelfs inwendig gebruikt kan worden.

In onze flesjes zit niks anders dan alleen maar de etherische olie die uit de plant komt. 1 druppel pepermunt etherische olie kan je vergelijken met ongeveer 25 kopjes verse munt thee. Zo kan je vast begrijpen dat de oliën heel puur en krachtig zijn. Er zijn honderden en soms zelfs duizenden kilo’s aan plantmateriaal nodig om 500 ml pure etherische olie te verkrijgen. Het produceren van pure etherische olie kan dus heel kostbaar zijn.

Wil jij ook leren hoe je essentiële oliën inzet?


Wil jij ook deze musthaves voor thuis of in je handtas? Schrijf je in voor een kit of volg eerst een basisworkshop waarbij ik je alles uitleg over hoe je de essentiële oliën gebruikt. Daarna kan je lekker zelf aan de slag met de essentiële oliën die jij graag gebruikt en nodig hebt. Schrijf je in en ik neem contact met je op!Aanschaffen van oliën


Heb je nog geen oliën in huis? En wil je deze ook graag gaan gebruiken? Klik op onderstaande link om 10 basis oliën in een mooie set te bestellen. Er zijn natuurlijk nog meer sets en je kan ook altijd nog kiezen voor een account met losse oliën of producten.Daarnaast komt er vanuit mij nog een welkomstpakketje en veel informatie naar je toe en neem ik nog contact met je op voor een gratis wellnessconsult.


Voor aankopen van rond de 100 euro of meer of regelmatige aankopen van doTERRA producten, is er een meer economische manier te bestellen. Bel of mail ons op thuisinolien@gmail.com welke bestelling je wilt plaatsen om te weten op welke korting je recht hebt.

Voorzichtig


* Altijd verdund naar leeftijd gebruiken Buiten bereik van kinderen bewaren.

* Dit product is niet bedoeld om te diagnosticeren, behandelen, genezen of welke ziekte dan ook te voorkomen. Als u ziek bent, dient u altijd een (natuurkundig) arts te raadplegen. Raadpleeg je arts als je zwanger bent of onder behandeling staat.

* Etherische oliën kunnen een reactie van de gevoelige huid veroorzaken. Vermijd contact met ogen, gehoorgang en gevoelige plekken.

* Pas op met citrusachtige oliën op de huid wanneer je daarna de felle zon ingaat, want die maken de huid fototoxisch. Bij toepassing op de huid is het beter om gedurende ten minste 12 uur na aanbrengen de zon te vermijden.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page